نمایشگاه بین المللی جامع کشاورزی ، سامانه های نوین آبیاری ، ماشین آلات ، نهاده ها ، گلخانه و کشت های گلخانه ای از ۱۲ تا ۱۵ دی ماه ۱۴۰۲ در محل نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار گردید .
از آن جایی که این نمایشگاه مهم ترین نمایشگاه سالانه آبیاری در ایران می باشد ، ما هم برای بازدید در آن شرکت کردیم .
بر خلاف ادوار گذشته ، این بار ما در روز اول نمایشگاه بازدیمان را انجام دادیم که موجب تجربه بسیار خوبی هم شد .
روز اول بر خلاف روز های دیگر بسیار خلوت بود ، به همین دلیل ارتباط بر قرار کردن با مسولین هر غرفه بسیار راحت تر نسبت به گذشته انجام شد .
به طور کلی غرفه های حاضر در این نمایشگاه را به دو دسته غرفه های آبیاری و غرفه های کشاورزی می توانیم دسته بندی کنیم .
در بخش کشاورزی این نمایشگاه ، شرکت هایی حضور پیدا کرده بودند که می توانند باعث تحولی جدید در صنعت کشاورزی شوند . این شرکت ها خدماتی را معرفی می کردند که قبل از این هیچ شرکتی به صورت بازار پسند اقدام به ارائه آن ها ننموده بود .
اگر با دیدِ مقایسه ای به بخش کشاورزیِ امسالِ نمایشگاه نگاهی بیاندازیم ، متوجه خواهیم شد که برخی از شرکت های حاضر در نمایشگاهِ امسال بسیار نوآور و علمی به این صنعت پرداخته اند و اگر شرایط فراهم باشد امکان شکوفایی بسیاری از آن ها در آینده می باشد .
نگاه این شرکت ها به کشاورزی ، بر خلاف کشاورزیِ سنتی ، بسیار نگاه علمی و صنعتی می باشد . شرکتی با استفاده از سنسور های مختلف ( مانند سنسور های باد ، باران ، رطوبت سنج و . . . ) اقدام به پیش بینی نیاز آبیاری زمین می کند .
در واقع سنسور های مورد نیاز را در نقاط مد نظر در زمین کشاورزی قرار می دهد . مثلا سنسور باد و باران در یک مکان مشخص و چند سنسور رطوبت سنج خاک در نقاط مختلف زمین نصب می شود ( بنا به شیب موجود در زمین ) همین امر باعث می شود که اطلاعات مورد نیاز از زمین گرفته شود و بر اساس آن برنامه ریزی ها انجام گیرد .
در غرفه دیگر شرکتی بود که خدماتِ به نسبت متفاوتی ارائه می داد . این شرکت تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را از جمله نقشه توپوگرافی زمین ، نقشه کاشت محصولات ، ارتفاع و جنس لایه ها ، جزییات سیستم آبیاری و . . . از کشاورز می گیرد یا به وسیله تیم های متخصص از زمین مورد نظر برداشت می کند .
تمامی این اطلاعات را در درون سیستم از پیش طراحی شده وارد می نماید . با استفاده از همین سیستم ، میزان دقیق آبیاری ، فواصل بین آن و کلیه نکات مرتبط ، معلوم می شود . طبق ادعای مسولین این شرکت ، با حدود ۱۰ درصد هزینه ای که این سیستم بر دوش کشاورز میگذارد ، باعث می شود که محصول برداشتی حدود ۵۰ درصد افزایش یابد که در نوع خود کم نظیر است .
در مجموع ، شرکت های حوزه کشاورزی در بخش های مختلف حضور پر رنگی داشتند . بخش بزرگی از این نمایشگاه مربوط به شرکت های مرتبط با حوزه آبیاری بود ، در کنار حضور گسترده این شرکت ها باید در نظر داشت که بعضی از شرکت های بزرگ و قدیمی در این نمایشگاه شرکت نکرده بودند . ( در سال های گذشته روند عدم شرکت های مطرح رشد بیشتری داشته است . )
دسته بزرگی از شرکت ها و کارخانه هایی که در بخش سیستم های آبیاری مطابق سال های گذشته حضور پیدا کرده اند ، شرکت هایی هستند که اتصالات آبیاری تولید می کنند .
این اتصالات از اتصالات ۶ و ۱۶ میلی متر می باشد تا اتصالات رزوه ای ، پلی اتیلن و . . . در سایز های مختلف .
شرکت های زیادی از سال های گذشته اقدام به تولید اتصالات ۱۶ میلی متر ( رابط مساوی ۱۶ ، سه راه ۱۶ ، زانوی ۱۶ ، شیر و . . . ) کرده اند ، چندین شرکت هم اتصالات رزوه ای تولید می کنند و کارخانه های متعددی اتصالات پلی اتیلن از جمله جوشی یا پیچی تولید می کنند .
بعضی از شرکت ها و کارخانه ها هم اقدام به وارد یا تولید کردن سیستم های فیلتراسیون ، لوله های پلی اتیلن ، کاروگیت و سایر تجهیزات مورد نیاز سیستم های آبیاری نموده اند .
نکته ای که می توان به آن اشاره کرد توجه کمتر تولید کنندگان ( یا حد اقل تولید کنندگانی که در این نمایشگاه شرکت کرده بودند ) به محصولات با تکنولوژی بالا ( High Tech ) در زمینه آبیاری می باشد .
اکثر غرفه های مربوط به سیستم های آبیاری عرضه کننده محصولات مشابه بودند که شاید تفاوتشان در تولید یا عدم تولید چند محصول بود ولی در کلیّت ، فعالیت مشابهی داشتند .
در کنار این موارد ، حضور کم رنگ شرکت های خارجی بود . به طوری که فقط چند غرفه به عرضه محصولات با کیفیت خارجی پرداخته بودند ، در حالی که وقتی نمایشگاهی پسوند بین المللی را یدک می کشد انتظار می رود که شرکت های بین المللی حضور پر رنگی داشته باشند .
یکی از محصولاتی که در این نمایشگاه توسط شرکتی وارد شده بود و محصول جدیدی هم در بازار به حساب می آمد ، شیر شستشوی انتهای خط بود . کار این شیر ، شستشو و تمیز کردن لوله از شن و ماسه و هم چنین خالی کردن هوای اضافی لوله می باشد .
مکانیزم کارکرد آن به شکلی است که در انتهای مسیر لوله این شیر شستشو نصب می گردد و زمانی که آب به داخل لوله وارد می شود ، شیر شستشو باز شده و تمامی شن و ماسه ای که در انتهای خط می باشد را خالی می کند ، در نتیجه امکان بازگشت شن و ماسه و گرفتگی قطره چکان ها را بسیار کمتر از حالت معمولی می کند .
مانند بازار های دیگر در هر زمینه محصولات با کیفیت و کم کیفیت وجود دارد که میزان کیفیت این محصولات برای مصرف کننده های آن ها کاملا واضح می باشد .
مسئله ای که در این نمایشگاه برای اهل فن جالب بود ، حضور بعضی ( البته بسیار محدود ) شرکت های با کیفیت نه چندان بالا ولی با غرفه های بسیار مجلل بود . به طوری که اگر کسی از محصولاتشان استفاده نکرده بود و سطح کیفیت آن ها را نمی دانست ، نظر بسیار مثبتی به آن ها پیدا می کرد .
در پایان اگر نگاه کلی به نمایشگاه آبیاری امسال بیاندازیم ، خیلی محصول جدیدی توسط شرکت ها رونمایی نشده بود و اکثرا با همان محصولات سال های گذشته در نمایشگاه حضور پیدا کرده بودند .
از طرفی حضور شرکت های بین المللی یا وارد کننده ها هم پر رنگ نبود .
همین طور وارد کننده ها و کارخانه های بزرگی که سابقه حضور در نمایشگاه را دارند هم شرکت نکرده بودند .
امید است که نمایشگاه های بین المللی تهران که یکی از مهم ترین ویترین های برندهای ایرانی در زمینه های مختلف است ، در سال های آینده با حضور تولید کنندگان و واردکنندگان ، رونق بیشتری پیدا کند .